welkom op de him
Midden in de natuur
We zijn niet alleen boer maar beheren ook ons eigen natuurterrein. Hier is plek voor de weidevogel. Onze Blaarkoppen zorgen voor een natuurlijke begrazing.
Vers en vol Smaak
In onze boerderijwinkel willen we u kennis laten maken met onze producten. We kiezen voor kwaliteit en hebben oog voor herkomst. Altijd vers en vol smaak.
onze blaarkoppen
Onze Blaarkoppen doen al het werk. Zij zetten het natuurgras om in melk met perfecte eigenschappen voor onze kaas. Romig en vol van smaak.
onze geschiedenis
Sinds 2009 heeft ons bedrijf een andere wending gekregen. Tot die tijd boerden we heel intensief met weinig land en veel melk per koe. We voerden veel producten aan de koeien, met name melkopdrijvende soorten als mais, bierwortel en maismeel. In een gesprek met de ruilverkavelingscommissie (zorgt voor een betere verkaveling van de landerijen), werd ons duidelijk dat achter ons bedrijf in de Lionserpolder 16 ha grond vrij kwam. Deze grond grenst aan ons bedrijf en moest worden omgezet van agrarische- naar natuurbestemming (particulier-natuurbeheer), om het gebied dat aangewezen is als reservaatsgebied compleet te maken.Na er goed over nagedacht te hebben, zijn we daarmee aan het werk gegaan. Toen Natuurmonumenten hoorde dat er een boer met natuur ging werken, hebben ze contact met ons gezocht. Omdat aangrenzend nog 9 hectare vrij kwam in hun eigendom, was de vraag van Natuurmonumenten of wij dat ook wilden huren. Daarmee kregen we er in totaal 25 ha natuurland bij en moesten we ook echt anders gaan boeren. We zijn onze koeien gaan kruisen met de Groninger Blaarkop, een sobere koe die heel goed met natuurlijke omstandig-heden om kan gaan. Sinds 2012 hebben we die gronden in gebruik en daar is dit jaar nog eens 6 ha van Natuurmonumenten in Britswerd bijgekomen. Daarmee kwam ons totale grondgebruik op 62 ha, waarmee we van heel intensief naar heel extensief boeren zijn gegaan, met oog voor de natuur en weidevogelbeheer. Nu dit goed loopt en onze koeien en jongvee zoveel mogelijk buiten zijn, hebben we dit voorjaar besloten om nog een stap verder te gaan en ons bedrijf om te zetten naar een biologisch melkveebedrijf. Dit is een traject van twee jaar waarin we ons rond half 2017 gecertificeerd biologisch kunnen noemen.We doen sinds een jaar ook aan huisverkoop van ons blaarkopvlees. Waarom we dit doen? Omdat wij het belangrijk vinden om een product aan te bieden dat tot stand komt op een manier die mens en dier ten goede komt. Zowel de melkproductie als het eindproduct vlees, gaan organisch samen met weidegang en weidevogelbeheer. Onze koeien laten lopen en opgroeien in een natuur-gebied waar de omstandigheden optimaal zijn met bloemen en kruiden, geeft uiteindelijk ook een puurdere smaak aan het vlees.
in 2014
In 2014 hebben wij een aanvraag bij de provincie Fryslân ingediend om gedeelte van ons land om te schakelen naar natuur. In 2016 hebben we een tweede aanvraag ingediend, opnieuw met succes. Sindsdien zijn we eigenaar en beheerder van ruim 21,5 ha. weidevogelnatuur. Het is een bewuste keuze. We voelen de verantwoordelijkheid om ons land op een duurzame wijze te beheren. Op onze boerderij is er ruimte voor de natuur.
in 2017
onze visie
als boer moet je in verbinding staan met de consument. De vraag naar duurzaam geproduceerd voedsel stijgt. Een biologische productiewijze is voor ons daarom erg logisch. De combinatie met het natuurland en de Blaarkoppen maakt ons bedrijf redelijk uniek. We delen dit graag met jullie. Kom daarom eens langs op de Him, je bent van harte welkom.

onze partners
Ons bedrijf werkt met verschillende partners samen. We zijn aangesloten bij de Natuerkoöperaasje Baarderadiel en zorgen samen voor optimale omstandigheden voor onze weidevogels. De melk gaat naar Farmel, een relatief nieuwe afnemer met prachtige ambities. Van It Fryske Gea en Natuurmonumenten huren wij natuurland, die door onze Blaarkoppen worden begraasd. Wil je meer weten? Klik dan op onderstaande logo’s.



ons bedrijf in vogelvlucht
Johan de Boer maakte voor ons een bedrijfsfilmpje. Met een drone is goed te zien hoe ons bedrijf er vanuit het perspectief van een vogel eruit ziet.
laatste nieuws
We maken geregeld wat mee. Hou onze Facebookpagina in de gaten en blijf op de hoogte!

Hoe een turboboer verdween uit Jorwert
Het was geen paulusbekering van Auke en Rennie Stremler uit Jorwert. Ze groeiden min of meer noodgedwongen van een intensieve melkveehouderij naar een natuurboerderij. Maar

Een verandering op de boerderij
Wij van Biologische Natuurboerderij OpdeHim hebben 60 van onze melkkoeien verkocht aan collega melkveehouders. De 15 die er overblijven vormen samen met het jongvee de

‘Blaarkop is onze redding geweest’
Auke en Rennie Stremler in Jorwert schakelden over van volledig intensief naar heel extensief boeren. Vorig jaar werden ze biologisch en openden ze een boerderijwinkel.

Open dag 22 April 2023
Beste mensen uit de omgeving, We zijn blij om u te kunnen aankondigen dat Boerderij Op de Him een open dag organiseert voor iedereen die geïnteresseerd is in het plattelandsleven en

Van koe tot babyvoeding: Een unieke kijk op het biologische proces van boerderij Op de Him
Auke Stremler is trots op zijn werk als boer en is altijd op zoek naar manieren om zijn boerderij te verbeteren. Een van de belangrijkste

Kom de nieuwe streekwinkel op de Him bewonderen!
Zaterdags van 10 tot 18.00 uur. kom vooral langs. Heerlijke kaas in smaken voor bij de borrel Kadotips! Bekijk onze folder opdeHim online.ook op deze